Delen MH370 gestrand nabij Perth?

Op een strand in Australië is materiaal aangespoeld dat mogelijk van het vermiste toestel van Malaysia Airlines is. De Australische autoriteiten gaan eerst foto's van het materiaal bestuderen om te bepalen of een nader onderzoek relevant is.

Ook het Maleisisch onderzoeksteam heeft de foto's in handen gekregen. Het materiaal is aangespoeld op een strand bij de plaats Augusta, zo'n 300 kilometer ten zuiden van de westelijke stad Perth. Het werd door strandgasten ingeleverd bij de politie.

Een lokale politiechef waarschuwde tegen te veel optimisme. "Hoe langer we naar de foto's kijken, hoe minder opgewonden we raken."

Zoekactie gaat door

De Boeing van Malaysia Airlines, met aan boord 239 mensen, verdween begin vorige maand. De afgelopen tijd is gezocht in een beperkt gebied op de Indische Oceaan waar het vliegtuig zou zijn neergestort, maar er is niets gevonden.

De Australische premier Abbott benadrukt dat de zoekactie hoe dan ook doorgaat. "We zullen niet rusten totdat we alles alles hebben gedaan om het mysterie op te lossen. Dat zijn we de families van de 239 inzittenden en de miljoenen die met vliegtuigen reizen verschuldigd."

Kosten

Bij de zoekactie zijn tien militaire vliegtuigen en twaalf schepen betrokken. Ze doorzoeken een gebied dat zo'n 1600 kilometer ten noordwesten van Perth ligt.

De Australische minister van Defensie, David Johnston, heeft gezegd dat binnenkort mogelijk geavanceerdere sonarapparatuur zal worden ingezet, vergelijkbaar met de apparatuur die gebruikt werd bij de zoekactie naar de Titanic. Die werd in 1985 gevonden op bijna 4 kilometer diepte.

Australië wuift bezwaren dat de kosten van de zoekactie de pan uit rijzen weg. "Wij willen dit vliegtuig vinden", zei Johnston. "We willen tegen onze vrienden in Maleisië en China zeggen dat dit niet om kosten draait; we willen helpen in deze tragische omstandigheden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl