Wie zijn de omgekomen jihadisten?

Meer dan tien Nederlandse jihadisten zijn omgekomen bij de strijd in Syrië. Dat meldt de AIVD vandaag in zijn jaarverslag. Wat weten we van deze gesneuvelde jihadstrijders?

De eerste Nederlandse dode viel in maart 2013. Het zou gaan om de 20-jarige Mourad M. uit Delft. Het is onduidelijk onder welke omstandigheden hij in Syrië is omgekomen.

Ook zijn oudere broer zou daar strijden. Volgens de Volkskrant ging de broer op een soort proefbedevaart in Saoedi-Arabië en reisde hij daarna door naar Syrië.

Sharia

Eind vorig jaar meldde de website Dewarereligie.nl de dood van Abu Jandal (26), die twee weken daarvoor bij gevechten zwaargewond raakte. Volgens de website was de man, die ook uit Delft kwam, ooit een succesvolle zakenman. Hij besloot naar Syrië te gaan om daar de sharia in te voeren.

Kort daarvoor werkte Abu Jandal nog mee aan een interview in de Volkskrant. Hij zei toen het niet erg te zullen vinden om te sterven. "Je gaat toch een keer dood, dus dan zou het geweldig zijn als je voor een nobel doel sterft."

Volgens Dewarereligie.nl zei Abu Jandal op zijn sterfbed dat hij tevreden was met de wil van Allah.

Abu Hamza

Begin dit jaar meldden verschillende media, waaronder de Volkskrant, dat er nog een Nederlandse jihadist zou zijn omgekomen. Het ging om een Marokkaans-Nederlandse jongen die zichzelf 'Abu Hamza' noemde.

Vanochtend maakte minister Plasterk bekend dat twee Nederlanders in Irak en Syrië zelfmoordaanslagen hebben gepleegd. Beide mannen kwamen daarbij om het leven. Over hun identiteit is verder niets bekend gemaakt.

Geen kwaad

Veel jihadisten zien geen kwaad in hun strijd tegen het Assad-regime. Zo zegt de Nederlandse oud-beroepsmilitair Yilmaz, die jihadstrijders traint in Syrië, tegen Nieuwsuur: "Als het Nederlandse leger een eenheid of soldaten zou sturen om het Syrische volk te helpen, zou ik me meteen aanmelden. Maar niemand doet iets. Dus als iemand dan wel iets doet, is dat dan een probleem? Ben ik dan een verrader? Dat slaat nergens op."

Volgens de AIVD zijn er vorig jaar vanuit Nederland meer dan honderd moslims naar Syrië vertrokken om mee te vechten. De inlichtingendienst maakt zich al langer zorgen over teruggekeerde jihadstrijders. Dat zijn er inmiddels dertig. De dienst heeft mede daarom het afgelopen jaar zijn inlichtingenpositie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika versterkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl