Tekort daalt, schuld groeit

De Europese landen zijn er vorig jaar in geslaagd om het begrotingstekort te laten dalen, maar de staatsschuld van de hele Europese Unie is gestegen. Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, heeft de cijfers bekendgemaakt.

Veel landen hebben rigoureuze bezuinigingen doorgevoerd en hervormingsprogramma's lopen om de tekorten terug te dringen en de schulden weg te werken. Om te beginnen onder de Europese norm van 3 procent van het bbp, maar uiteindelijk moeten de overheidsbegrotingen richting nul, dus een begrotingsevenwicht.

11.386 miljard euro

De totale opgetelde schuld bedraagt 11.386 miljard euro, wat neerkomt op 87,1 procent van het bbp. De Europese norm is een schuld van maximaal 60 procent. Van de 28 Europese lidstaten hebben er 16 een schuld die hoger is en 6 landen hebben zelfs een schuld die meer dan 100 procent van de economie bedraagt.

Het land met de relatief kleinste staatsschuld is Estland, dat slechts een schuld heeft van 10 procent van het bbp. Het land met de grootste staatsschuld is Griekenland met 175 procent. De Nederlandse staatsschuld bedraagt 73,5 procent.

Door de financiële crisis en de recessie is de staatsschuld van de meeste landen de voorbije jaren omhooggevlogen. Zelfs als de economie weer groeit en de financiële zaken op orde zijn, zal de schuld in veel landen nog wat oplopen.

Minder tekort

Belangrijker voor de financiële huishouding is het begrotingstekort: hoeveel komt een land tekort om de begroting voor de inkomsten en uitgaven sluitend te krijgen en geen nieuwe schulden aan te gaan.

Voor de hele Europese Unie is het tekort gedaald van 511,5 miljard euro naar 437,3 miljard euro. Luxemburg is het enige land zonde tekort, maar een klein overschot van 26 miljoen euro. Ook Duitsland is erin geslaagd om het tekort weg te werken.

Tien lidstaten zitten nog boven de 3 procent. Koploper is Slovenië met 14,7 procent, gevolgd door Griekenland met 12,7 procent. Nederland sluit het jaar af met een tekort van 2,5 procent, wat betekent dat de overheid 15,1 miljard euro tekortkwam om de begroting sluitend te krijgen.

De eurolanden doen het qua tekort wel beter dan de hele Europese Unie. Gemiddeld komen de eurolanden uit op gemiddeld 3 procent. Bij elkaar opgeteld is dat goed voor 292,7 miljard euro, geld dat landen moeten bijlenen en dus bij de schuld optelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl