Orka Morgan mocht naar Tenerife

Staatssecretaris Bleker heeft in 2011 terecht toestemming gegeven om orka Morgan over te brengen naar een natuurpark op het Spaanse eiland Tenerife. Dat oordeelt de Raad van State in het hoger beroep dat de Stichting Dolphinmotion en Stichting Sea First hadden aangetekend.

De twee stichtingen willen dat Morgan in de vrije natuur wordt uitgezet. In december 2012 oordeelde de rechtbank Amsterdam al dat dit niet realistisch is en de Raad van State bevestigt die uitspraak nu.

Verzwakt

De orka werd in juni 2010 ernstig verzwakt gevonden in de Waddenzee. Het lukte niet om haar naar zee terug te geleiden, waarna het dier naar het Dolfinarium in Harderwijk werd gebracht om te herstellen.

De jonge vrouwelijke orka werd na verloop van tijd te groot voor het bassin in Harderwijk. Daarom wilde het Dolfinarium haar overbrengen naar het zeepark Loro Parque op Tenerife.

Geen goed alternatief

Staatssecretaris Bleker stond achter die beslissing. De terugkeer naar zee, die Dolphinmotion en Sea First willen, is geen bevredigende oplossing, vindt ook de Raad van State.

De familiegroep van Morgan is niet gevonden. De soort waartoe zij behoort heeft een strikt sociale structuur, waardoor niet te verwachten is dat Morgan het in de vrije natuur zal redden.

Het natuurpark heeft volgens de Raad van State ruime ervaring met het houden van orka's en doet aan onderzoek en onderwijs. Dat het park ook commerciële activiteiten ontplooit, maakt het park volgens de Raad niet ongeschikt voor Morgan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl