Obama begint Azië-tour met sushi

President Obama trapt vandaag zijn reis door Azië af in Japan. In een interview met een Japanse krant, aan de vooravond van het bezoek, sprak Obama zijn steun uit voor Japan in een twist met China over een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee.

Obama benadrukte dat de verdediging van de (onbewoonde) eilanden deel uitmaken van een gezamenlijke veiligheidsovereenkomst tussen de VS en Japan. Het is niet voor het eerst dat Washington in de kwestie partij kiest, maar niet eerder liet de president zich er zo expliciet over uit.

De Senkaku-eilanden (door China de Diaoyu-eilanden genoemd) worden geclaimd door zowel Japan als China. In november vorig jaar laaiden de spanningen op doordat Peking het luchtruim boven het gebied opeiste.

Sushi

De relatie tussen Japan en China zal hoog op de agenda staan als Obama later vandaag een diner heeft met de Japanse premier Abe. De twee spreken elkaar volgens persbureau AP in de kelder van een klein sushi-restaurant in Tokio. Het restaurant, met tien stoelen, heeft drie Michelin-sterren.

De eigenaar van het sushi-restaurant zou erom bekend staan dat hij het liefst heeft dat zijn gasten zwijgen, zodat ze met volle aandacht van zijn culinaire creaties kunnen genieten.

Rellen in Manilla

Obama gaat na zijn bezoek aan Japan ook nog naar Zuid-Korea, Maleisië en de Filipijnen.

In de Filipijnse hoofdstad Manilla kwam kwam het vandaag tot rellen in de buurt van de Amerikaanse ambassade. Betogers protesteerden tegen de komst van Obama. Ze braken door een politiekordon. De politie zette een waterkanon in om de menigte terug te dringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl