Kamer kritisch over treinkaartjes

De Tweede Kamer reageert kritisch op het plan om treinreizen in de spits duurder te maken. De NS wil de prijs van treinkaartjes in de spits verhogen en in de daluren juist verlagen. Staatssecretaris Mansveld gaat er in grote lijnen mee akkoord.

Regeringspartij VVD stemt niet "klakkeloos" in met een prijsverhoging van 10 procent in de spits. Kamerlid De Boer benadrukt dat het niet de bedoeling is dat spitsreizigers de trein verlaten en in plaats daarvan de auto nemen.

Ook coalitiepartner PvdA heeft bedenkingen. Woordvoerder Hoogland vindt het wel goed dat de trein overdag goedkoper wordt. Maar hij wil weten wat het effect is van de prijsverhoging in de spits. "Als het autogebruik erdoor toeneemt, vraag ik me af of het een goed idee is."

Rot appeltje

De SP vindt het plan voor duurdere kaartjes in de spits "een van de rotte appeltjes in het pakket". Volgens Kamerlid Smaling zijn de prijzen nu al zo hoog dat mensen steeds meer naar de auto worden gedreven.

D66-Kamerlid Van Veldhoven zegt dat je zou kunnen volstaan met het verlagen van de tarieven in de daluren. Ook zij is bang dat een prijsverhoging in de spits alleen maar leidt tot meer automobilisten. Ook volgens CDA-Kamerlid De Rouwe lossen spitstarieven het probleem niet op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl