NOS NieuwsAangepast

Diplomaten niet altijd meer vrijuit

"Diplomaten die over de schreef gaan, zullen worden aangepakt." Dat schrijft minister Timmermans in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister vindt dat de diplomatieke onschendbaarheid van diplomaten die zich ernstig misdragen, vaker moet worden ingetrokken. Als een land weigert om daaraan mee te werken, wil hij dat er een einde komt aan het verblijf van de diplomaat in Nederland.

Zwarte lijst

Ook moet er elk jaar, in de zomer, een zwarte lijst komen van ambassades en internationale organisaties waarvan het personeel zijn boetes niet betaalt. Buitenlandse Zaken overlegt met de diplomatenstad Den Haag of er ook een overzicht van gemeentelijke boetes en heffingen kan worden gepubliceerd.

"We hechten aan het Verdrag van Wenen dat de immuniteit van diplomaten regelt", schrijft Timmermans. "Er zijn dus grenzen aan wat we kunnen doen. Maar alle mogelijkheden die er zijn, gaan we benutten."

Slaande ruzie

De minister wijst erop dat er in Nederland zo'n 20.000 buitenlandse diplomaten en familieleden wonen, die zich doorgaans aan de Nederlandse wetten en regels houden. Toch bestaan er volgens hem redenen voor een aanscherping van het beleid.

Vorig week werd bekend dat een Afghaanse diplomaat die slaande ruzie had gehad, niet kon worden vervolgd vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid. Minister Timmermans heeft vanmiddag laten weten, dat hij wordt teruggeroepen naar zijn land.

Vorig jaar was er ophef over de Russische diplomaat Borodin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl