NOS VoetbalAangepast

De duurste tegen de beste

Real Madrid tegen Bayern München is veel meer dan een ontmoeting tussen twee grootmachten op de voetbalkaart. Het is bovenal een clash tussen Spaans temperament en frivoliteit en de welhaast machinale Duitse klasse. Het is ook een duel tussen coaches met verschillende opvattingen: de berekenende Ancelotti die loert op de snelle omschakeling versus het 'tiki-taka'-spelletje waar Guardiola groot mee is geworden.

Bij Bayern heeft trainer Pep Guardiola het werk van zijn voorganger Jupp Heynckes verder uitgebouwd. In de Bundesliga is Bayern met een angstaanjagende voorsprong kampioen geworden, de ploeg staat in de bekerfinale en is daarnaast dus nog volop in de race om als eerste ploeg in de geschiedenis de Champions League-titel te prolongeren.

Drie titels winnen

Ook tegenstander Real Madrid kan dit seizoen drie titels winnen. De beker is al binnen, voor het landskampioenschap moet worden afgerekend met stadgenoot Atlético en in de Champions League resten in het gunstigste geval nog drie wedstrijden.

De aanwezigheid van Guardiola op de bank bij Bayern geeft de toch al beladen wedstrijd nog meer cachet. Als coach van Barcelona was Guardiola een ware plaaggeest voor Real. Vijftien keer stond Guardiola met Barcelona tegenover Real, slechts twee keer verloor hij.

Waar in Madrid de miljoenen euro's in de rondte vliegen om de selectie op topniveau te houden, daar kiest men in München voor de weg van de geleidelijkheid. Al schuwt Bayern het ook niet om de portemonnee te trekken. Real Madrid heeft met Gareth Bale en Cristiano Ronaldo de duurste spelers ter wereld in de selectie. En laten nou juist die twee niet okselfris zijn in de aanloop naar de halve finale waarvan het eerste duel in Madrid wordt gespeeld.

Speelt Ronaldo?

Bale is hersteld van een griepaanval, terwijl Ronaldo terugkeert van een hamstringblessure, die hem aan de kant hield in de tweede kwartfinale tegen Borussia Dortmund en de bekerfinale tegen Barcelona. Coach Ancelotti beslist pas vlak voor de aftrap of Ronaldo in de basis zal starten. "De halve finale wordt vandaag nog niet beslist. Volgende week dinsdag gaan we nog op bezoek bij Bayern. Al hebben we dan geen thuisvoordeel. Ronaldo speelt alleen als we zeker weten dat het kan", aldus Ancelotti.

Real wil niet alleen voor het eerst sinds 2002 de Champions League winnen, het zoekt ook revanche voor de uitschakeling door Bayern twee jaar geleden. Toen zegevierden de Duitsers in Madrid na penalty's, om vervolgens zelf in de finale na strafschoppen geklopt te worden door Chelsea. Die nederlaag werd vorig jaar hersteld doordat Bayern toen wel de finale won, van Borussia Dortmund.

'La Decima'

Mocht Real de finale halen, en die winnen, dan is de zo vurig gewenste 'La Decima' een feit. Real is dan de eerste club die voor de tiende keer de belangrijkste Europese clubtitel mag bijschrijven.

Voor Arjen Robben wordt het een weerzien met zijn vorige werkgever. Robben speelde twee seizoenen voor de 'Koninklijke' voordat hij in 2009 bij Bayern tekende. Robben vindt dat Bayern geen favoriet is, vooral door de matige serie na het binnenhalen van de landstitel. "In een halve finale van de Champions League kan alles gebeuren. We hebben zeker de kwaliteit om Real kapot te spelen, maar dat moeten we dan wel laten zien. Anders spelen ze ons wel stuk", aldus Robben in het Duitse voetbalblad Kicker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl