NOS NieuwsAangepast

NS: straks meer zitplaatsen in spits

"We hopen dat meer reizigers buiten de spits gaan reizen." Eric Trinthamer van de NS legt uit waarom spitsreizigers in de toekomst meer voor een kaartje moeten betalen, terwijl reizen in de daluren goedkoper wordt.

Wat wilt u bereiken?

"Het is een test om te kijken of zo meer mensen buiten de spits gaan reizen. De treinen zitten tijdens de spits vol, terwijl er de rest van de dag capaciteit over is."

U noemt het een test, maar spitsreizigers zijn gewoon duurder uit.

"Voor deze reizigers gaan de tarieven inderdaad omhoog. We hopen dat sommigen daarom na of voor de spits gaan reizen. Als het gaat zoals we hopen, wordt de reizigersstroom geleidelijker en dat is voor iedereen beter."

Mensen die in de spits reizen doen dat niet voor hun lol, ze zitten vast aan werktijden.

"Dat is voor sommigen inderdaad zo, maar niet voor iedereen. We willen kijken of het voor een deel van onze klanten toch niet aantrekkelijk wordt om op andere tijden te reizen, als ze daarvoor de ruimte krijgen van hun werkgever. Misschien is er wel meer mogelijk dan we denken, maar dat moet deze test uitwijzen."

Wat staat daar tegenover?

"Voor degenen die toch niet buiten de spits om kunnen, betekent dit hopelijk dat er meer zitplaatsen beschikbaar komen. En als je de spits kunt mijden, ben je 12 procent goedkoper uit."

Er zijn ook andere afspraken gemaakt. Welke zijn dat?

"Er gaan zes treinen per uur rijden van Amsterdam naar Eindhoven. En het aantal treinen op de HSL gaat fors omhoog. Verder krijgen alle nieuwe treinen wc's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl