NOS NieuwsAangepast

"Lid motorclub vaak veelpleger"

Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat is de conclusie van een politierapport.

Volgens het rapport heeft 80 procent van de leden van beruchte motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender een strafblad. Bijna 30 procent is zelfs veelpleger, wat inhoudt dat ze meer dan tien veroordelingen op hun naam hebben.

"Op basis van onze ervaringen hadden we verwacht dat het percentage leden met een strafblad hoog was, maar niet zó hoog", zegt een politiewoordvoerder. De clubleden maakten zich onder meer schuldig aan diefstal, mishandeling, afpersing en drugshandel.

Niet verrast

Burgemeester Hoes van Maastricht is niet verrast door de uitkomsten van het onderzoek. Hij is al jarenlang bezig de clubs rondom Maastricht aan te pakken. "We voelen allemaal aan dat motorclubs vaak criminele organisaties zijn, maar juridisch gezien is het nog steeds niet gelukt om de clubs als zodanig aan te merken."

Hoes vindt nu dat de clubs gezien moeten worden als criminele organisaties, om ze uiteindelijk te kunnen verbieden.

In het rapport valt ook op dat het aantal motorclubs aanzienlijk is toegenomen. Zo zijn er meer dan dertig afdelingen van bestaande clubs in Nederland bijgekomen. Ook kwamen er nieuwe clubs bij, zoals No Surrender MC, Red Devils MC en Bandidos MC.

Bevooroordeeld?

Bij het onderzoek, dat werd gedaan met de Universiteit Leiden, werd het doopceel gelicht van 601 motorrijders die in politiebestanden bekendstaan als lid van een motorclub. Ze werden bijvoorbeeld geregistreerd nadat agenten bij een politiecontrole hadden opgemerkt dat ze een embleem van een motorclub hadden.

Volgens de motorclubs is het onderzoek bevooroordeeld en wil de politie hen per se in de criminele hoek drukken. "We worden voor het minste of geringste door de politie aan de kant van de weg gezet", zegt een Saturdarah-kopstuk in de Volkskrant.

In 2009 probeerde justitie de Hells Angels als club te verbieden. Toen dat mislukte, richtte het Openbaar Ministerie zijn pijlen op individuele leden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl