"Ze bleef ons naar uitgang duwen"

De kapitein van de gekapseisde Sewol wordt veracht in Zuid-Korea. Hij zou weinig hebben gedaan voor de opvarenden en zelfs als een van de eersten van boord zijn gegaan. President Park stelde zijn actie en die van zes andere bemanningsleden gelijk aan moord.

Maar er komen nu ook andere verhalen over de scheepsramp naar boven. Het heldenverhaal van bemanningslid Park Jee Young (22). Meerdere overlevenden zeggen dat zij hun leven aan haar te danken hebben.

'Passagiers gaan voor'

Park wordt een held genoemd omdat ze niet van boord wilde totdat iedereen was gered. Ze had een groepje tieners van de boot geholpen, maar wilde zelf niet mee. Ze zei dat het haar plicht was om aan boord te blijven tot iedereen in veiligheid was.

Getuigen zeggen dat Park reddingsvesten uitdeelde en toen die op waren een verdieping hoger meer vesten ging halen. Op de vraag waarom ze zelf geen reddingsvest aantrok, zei ze dat de passagiers voorgingen.

"Ze bleef passagiers naar de uitgang duwen, ook toen het water al tot haar borst kwam", zegt een man die haar zag werken.

Geborgen

Park zelf overleefde de ramp niet. Ze was een van de eerste slachtoffers die dood werd gevonden. Haar lichaam ligt in een rouwkamer in Incheon.

Een gewonde man in de rouwkamer zei dat hij z'n leven aan Park te danken had. "Ik had een hoofdwond en ze gaf me een handdoek terwijl het waterpeil in de boot steeg."

Reddingsvest

Ook een van de scholieren wordt geroemd. Jeong Cha Woong van 17 verdronk nadat hij z'n vrienden van boord had geholpen. Hij gooide z'n reddingsvest naar een van zijn vrienden die bijna verdronk. Daarna sprong hij in het water om anderen te helpen.

Een week na de ramp is de berging van de slachtoffers nog steeds in volle gang. Er zijn inmiddels 150 lichamen uit het water gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl