Asteroïden bedreiging voor aarde

Kleine maar zeer gevaarlijke asteroïden bedreigen de aarde veel vaker dan wordt aangenomen. De aarde is sinds het jaar 2000 geraakt door 26 grote asteroïden. Dat komt neer op twee inslagen van rotsblokken uit de ruimte per jaar. Dat meldt een groep asteroïdenjagers.

De organisatie B612 baseert de cijfers op gegevens van nucleaire explosies die worden veroorzaakt door asteroïden. Het gaat om ontploffingen vaak hoog in de dampkring. Die worden geregistreerd met sensoren van een waakhond die nucleaire tests in de gaten houdt.

Astronaut

Vaak is er geen schade op de grond. Een uitzondering daarop was de asteroïde bij Tsjeljabinsk in Rusland vorig jaar. Toen vielen 1200 gewonden door rondvliegend glas en puin na een explosie die 40 keer sterker was dan atoombom in Hiroshima in 1945.

B612 werkt aan een ruimtetelescoop om de aarde te bewaken. Oprichter en oud-astronaut Ed Lu zegt dat de meeste grote asteroïden die een heel werelddeel kunnen vernietigen wel in kaart zijn gebracht. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA volgt dit ruimtepuin met een doorsnede die groter is dan een kilometer.

Maar er zijn volgens Lu nog ruim een miljoen kleinere die een stad kunnen wegvagen. "Denk aan een groot appartementencomplex dat rondvliegt met de snelheid van Mach 50 (50 keer de snelheid van het geluid)," zegt Lu. Daarvan zijn er nog maar 10.000 gevonden.

Afgelegen

De grootste meteorietinslag die ooit is gemeten was in 1908 in Siberië. Die had een kracht die 1000 keer zo zwaar is als die van de atoombom op Hiroshima. Niemand raakte gewond omdat het om een zeer afgelegen gebied gaat.

Een asteroïde met een diameter van circa 10 kilometer sloeg zo'n 65 miljoen jaar geleden in bij Mexico. De klimaatverandering die daardoor werd veroorzaakt zou hebben geleid tot het einde van de dinosaurussen en het meeste andere leven op aarde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl