"Ex-president Brazilië niet vermoord"

Er is geen bewijs dat de Braziliaanse oud-president Juscelino Kubitschek is gedood door een aanslag. Dat melden Braziliaanse media na onderzoek door de Braziliaanse Nationale Waarheidscommissie. Niets wijst op betrokkenheid van het toenmalige militaire regime van het land bij het auto-ongeluk waarbij de oud-president en zijn chauffeur in 1976 om het leven kwamen.

De waarheidscommissie heeft twee jaar onderzoek gedaan. Het lijkt er volgens de commissie op dat de verklaringen van de autoriteiten in 1976 kloppen. Het ongeluk gebeurde op de snelweg tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo toen de auto van de 73-jarige Kubitschek geraakt werd door een bus en vervolgens tegen een vrachtwagen botste.

Bouw Brasilia

"Er zijn geen documenten, rapporteren van deskundigen of foto's die erop wijzen ex-president Juscelino Kubitshek en (chauffeur) Gerolde Ribeiro zijn vermoord", zegt de commissie. "Het onderzoeksmateriaal wijst uit dat de twee zijn overleden als gevolg van het verkeersongeluk."

Kubitschek was als president van Brazilië tussen 1956 en 1961 verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe hoofdstad Brasilia. Hij was een politicus van het midden en was tegen de militaire machtsgreep.

Kogelwond

In december vorig jaar werd een onderzoeksrapport gepubliceerd dat juist van een aanslag uitging. Er zou sprake zijn geweest van tegenstrijdigheden in het proces-verbaal en vervalste documenten.

De buschauffeur die betrokken was bij het incident zou zijn afgekocht om de schuld op zich te nemen. Ook zou een getuige zijn gevonden die een kogelwond in het hoofd van de chauffeur had gezien toen hij in 1996 werd opgegraven.

Amnestiewet

De waarheidscommissie spreekt de conclusies van het eerdere rapport tegen. Daarnaast zou er niemand vervolgd kunnen worden, als er al sprake was van een aanslag. Een amnestiewet ontslaat militairen en burgers namelijk van vervolging van politiek gemotiveerde misdaden tijdens militaire dictatuur tussen 1964 en 1984.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl