NOS NieuwsAangepast

Iran klaagt over weigeren diplomaat

Iran heeft een klacht ingediend bij de Verenigde Naties omdat de VS weigert een visum af te geven aan een Iraanse diplomaat. De man, Hamid Aboutalebi, wordt door Washington gezien als terrorist.

Iran wil Aboutalebi afvaardigen als ambassadeur bij de VN. Omdat het hoofdkantoor van de organisatie in New York is gevestigd, heeft hij een Amerikaans visum nodig.

Terrorist

Obama tekende vorige week een wet die het mogelijk maakt om VN-visa voor terroristen te weigeren. De wet is bedoeld om Aboutalebi buiten de deur te houden en te voorkomen dat hij diplomatieke onschendbaarheid krijgt.

Aboutalebi deed volgens de VS mee aan de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979. De Iraniër zegt dat hij slechts een tolk was.

Iran beschuldigt de VS ervan dat het de rechten van soevereine staten aantast. Teheran weigert om een andere ambassadeur te benoemen.

Vergadering

In een besloten vergadering heeft een VN-commissie even gesproken over de kwestie. De commissie heeft nog geen oordeel geveld. Voorzitter Cyprus zegt dat de zaak op de agenda staat en dat de commissie zich erover zal buigen wanneer dat nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl