NOS NieuwsAangepast

Snelste lift heeft spoilers

In China wordt de allersnelste lift van de wereld gebouwd. Binnen 43 seconden ga je van de grond naar de bovenste verdieping. Het lijkt Koos van Lindenberg van het Liftinstituut "leuk om een paar keer op en neer te gaan." Hij keurt liften in Nederland.

Om de liftgebruiker met deze snelheid naar boven te vervoeren zijn wel "enkele aanpassingen nodig", aldus Van Lindenberg in Met het Oog op Morgen.

"Bij een snelheid van meer dan 16 meter per seconde moet je aanvullende voorzieningen treffen. De lift krijgt een soort spoilers om de luchtwervelingen te kanaliseren, zoals bij raceauto's."

Om de druk op te vangen moet er een afgesloten liftkooi zijn. De misselijkheid wordt tegengegaan door gecontroleerd te versnellen en vertragen. "Je moet niet gelanceerd worden", zegt Van Lindenberg.

Drie keer zo snel

"72 kilometer per uur is heel snel. De maximumsnelheid van een lift in Nederland ligt rond de 25 kilometer per uur."

De snelste lift in Nederland zit in de Breitnertoren in Amsterdam, het hoofdgebouw van Philips. "Deze lift gaat 6,5 meter per seconde. Dan ga je in de richting van de 25 kilometer per uur. In de nieuwste toren van het WTC in Amsterdam is een lift die 6 meter per seconde gaat."

Sneller?

Volgens Van Lindenberg kan een lift zeker nog sneller, "maar hoe sneller, hoe geavanceerder en kostbaarder de lift wordt."

We moeten nog even wachten om de snelste lift uit te proberen. De bouw is in 2016 klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl