600 Amerikanen naar Oost-Europa

De VS stuurt 600 parachutisten naar Oost-Europa om mee te doen aan een oefening van de NAVO-bondgenoten Polen, Estland, Letland en Litouwen. De oefening duurt een maand. De para's zijn verdeeld in vier groepen, die de rest van het jaar bij toerbeurt aan aanvullende oefeningen mee zullen doen.

De komst van de Amerikanen was zaterdag al aangekondigd. Hoeveel het er zouden zijn en wat ze in Oost-Europa zouden gaan doen, was nog niet bekend.

Eerder had NAVO-secretaris-generaal Rasmussen gezegd dat de NAVO de troepen in Oost-Europa met vliegtuigen, schepen en militairen zou versterken.

Oekraïne

Het besluit heeft alles te maken met de spanningen rond Oost-Oekraïne. Oost-Europese landen zijn bang dat Rusland na de Krim ook Oost-Oekraïne wil annexeren, ondanks hardnekkige ontkenningen uit Moskou.

"Als er een boodschap voor Moskou is, dan is het deze boodschap: dat we onze verplichtingen in Europa heel, heel serieus nemen", zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Nederland

Nederland is bereid om F-16's, een fregat en een mijnenjager naar Oost-Europa te sturen, zei minister Hennis vorige week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl