NOS NieuwsAangepast

Franse gijzelaar omgekomen in Mali

Een Franse gijzelaar is in Mali om het leven gekomen. President Hollande zegt dat alles erop wijst dat Gilberto Rodriguez-Leal al een paar weken dood is.

Rodriguez-Leal zat bijna anderhalf jaar vast. Hij reed als toerist in een camper door Mali toen hij in november 2012 werd ontvoerd door jihadisten. Sindsdien waren er nauwelijks tekenen van leven.

Vijand

Een woordvoerder van de jihadistische beweging Mujao zei vandaag in een telefoongesprek tegen het Franse persbureau AFP dat Rodriguez-Leal dood is "omdat Frankrijk de vijand is". Hij vertelde niet hoe de Fransman zou zijn omgekomen.

Vanavond kwam Hollande met een communiqué waarin staat dat Rodriguez-Leal inderdaad waarschijnlijk dood is. Hij is volgens de president omgekomen "als gevolg van de omstandigheden waaronder hij werd vastgehouden".

Redding

Het bericht komt een week na de redding van vijf Franse gijzelaars in Mali. Ze werden bevrijd door het Franse leger.

Eveneens vorige week werden vier Franse gijzelaars in Syrië vrijgelaten. Naar aanleiding van dat nieuws sprak minister Fabius van Buitenlandse Zaken zondag nog zijn zorgen uit over het lot van Rodriguez-Leal in Mali.

Sjaak Rijke

Voor zover bekend is er nu nog één Franse gijzelaar in Mali, Serge Lazarevic. Hij werd op 24 november 2011 ontvoerd, een dag voor de Nederlander Sjaak Rijke. Ook over het lot van Rijke is niets bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl