NOS SportAangepast

Verhaeren wil Thorpe in rol mentor

Technisch directeur Jacco Verhaeren wil Ian Thorpe graag betrekken bij de Australische zwembond. "Hij zal eerst wel moeten opknappen, maar als hij dat zou willen en kunnen dan zou ik dat zeker doen."

Vijfvoudig olympisch kampioen Thorpe werd begin april in zorgelijke toestand opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Sydney. Na een schouderoperatie had hij een ernstige infectie opgelopen. Gevreesd werd dat Thorpe zijn linkerarm nooit meer zou kunnen gebruiken. Over zijn herstel is nog steeds weinig bekend.

De 31-jarige Thorpe kampt sinds zijn afscheid in 2006 met psychische problemen. Hij werd meerdere keren opgenomen in een kliniek, waar hij werd behandeld vanwege een alcoholverslaving en depressies. Een poging tot een comeback in 2011mislukte.

Mentoren voor jonge atleten

Verhaeren denkt dat Thorpe veel kan betekenen voor de nationale zwemmers. "We hebben inmiddels Susie O'Neill en Michael Klim betrokken bij de ploeg. Dat zijn mentoren die de jonge atleten begeleiden. Maar Thorpe en ook Grant Hackett (die net als Thorpe opgenomen werd in een afkickkliniek, red.) zouden geweldige persoonlijkheden zijn om dat ook te doen. Maar ze moeten eerst wel even opknappen."

Verhaeren trad op 1 januari in dienst als technisch directeur van de Australische zwembond, nadat hij dezelfde functie eerst jaren had uitgeoefend bij de Nederlandse zwembond. Nu hij bijna vier maanden actief is, heeft hij naar eigen zeggen zijn draai 'Down Under' gevonden. De 45-jarige Verhaeren was de eerste maanden veel aan het reizen om coaches te bezoeken en met hen praten over de 'methode Verhaeren'.

Een keer goud in 2012

Er wordt veel verwacht van Verhaeren, want er is werk aan de winkel bij de Australische zwembond. Op de Spelen in 2012 werd slechts een keer goud behaald: het slechtste resultaat in 36 jaar. Verhaeren heeft vertrouwen dat het goed komt.

"Ik ben nu al geaccepteerd door de coaches en zwemmers. Mijn speerpunten liggen op het gebied van planning, training, wetenschap en communicatie." Met name dat laatste punt vindt Verhaeren belangrijk. "Ik stuur niet alleen de communicatie tussen mij en de coaches, maar ook tussen de coaches en de stafleden en tussen de coaches en de wetenschap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl