NOS NieuwsAangepast

AFM waarschuwt vaker

De Autoriteit Financiële Markten heeft afgelopen jaar consumenten fors vaker gewaarschuwd over financiële instellingen die de regels overtreden. Dat gebeurde in 2013 dertig keer, in 2012 was dat maar vijf keer. Door sneller te waarschuwen wil de toezichthouder voorkomen dat mensen gedupeerd raken.

Tegelijkertijd daalde het aantal boetes, vergunningintrekkingen en lasten onder dwangsom van de AFM. De financiële waakhond zegt vaker met informele middelen bedrijven tot de orde te roepen. "Een brief of gesprek is soms voldoende om instellingen tot ander gedrag te bewegen. Het effect is gelijk aan de formele benadering maar veel efficiënter en administratief minder belastend."

Vertrouwen terugwinnen

De nieuwe bestuursvoorzitter van de AFM, Merel van Vroonhoven, vindt dat banken en andere financiële instellingen serieus bezig zijn om het vertrouwen van consumenten terug te winnen. "Ik zie dat de financiële sector belangrijke stappen heeft gezet. Er is sprake van goede intenties en er liggen ambitieuze plannen. Maar zijn we al waar we willen zijn? Is het niet zorgwekkend dat het vertrouwen van de consument laag is en zelfs daalt? En dat er gelijktijdig met de verbeteringen nog steeds onwenselijke incidenten plaatsvinden?"

Van Vroonhoven doelt daarbij op het Libor-schandaal bij Rabobank en op accountants die faalden bij het controleren van jaarrekeningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl