Bangladesh veiliger 1 jaar na ramp?

Meer dan 1100 mensen vonden de dood toen een gebouw met kledingfabriekjes in Bangladesh instortte, deze week een jaar geleden. Het leidde tot een storm van kritiek op westerse kledingbedrijven die hun producten in Bangladesh onder vaak erbarmelijke omstandigheden laten maken.

Veel kledingmerken sloten zich na het instorten van het Rana Plaza-gebouw aan bij een akkoord dat de kledingindustrie in Bangladesh veiliger moet maken. Vijf vragen aan Joris Oldenziel van het Bangladesh Accord on Fire and Building Safety.

Wat houdt het akkoord in?

Een kledingmerk tekent voor de verbetering van de brand- en bouwveiligheid in alle fabrieken waar dat merk kleding vandaan haalt. Het akkoord is nu door 166 merken ondertekend, waarvan 18 Nederlandse merken. Wij zijn nu hard bezig om alle 1500 fabrieken te inspecteren en daar verbeteringen door te voeren. Tot nu toe zijn 250 fabrieken geïnspecteerd.

Wat treft men aan bij de inspectie van de kledingfabrieken?

Eigenlijk is er in elke fabriek wel iets aan de hand, soms gaat het om ernstige zaken. Er zijn bijvoorbeeld geen brandwerende deuren of geen sprinklerinstallatie. Of een nooduitgang zit op slot. Ook rust er soms veel te veel gewicht op bepaalde onderdelen van een gebouw. Verder treffen we constructiefouten aan, waardoor er instortingsgevaar is. Dan adviseren wij de overheid de fabriek tijdelijk te sluiten totdat het acute gevaar verholpen is. Dat is tot nu toe bij 8 fabrieken gebeurd.

Zijn westerse kledingbedrijven wel bereid hier geld aan uit te geven?

Ze hebben het akkoord ondertekend, dus zijn ze er aan gecommitteerd. Alle merken moeten aan het inspectieprogramma bijdragen, het bedrag is afhankelijk van hoeveel kleren ze uit Bangladesh halen. De verbeteringen aan de fabrieken moeten in principe door de fabriekseigenaren betaald worden, maar als ze daartoe niet financieel in staat zijn, dan moeten de kledingmerken daarbij helpen. Bijvoorbeeld door de kosten door te berekenen in de prijzen of door goedkope leningen te verschaffen.

Wordt kleding uit Bangladesh hierdoor duurder?

De productiekosten zijn een relatief klein onderdeel van de uiteindelijke kosten van de kleren in de Nederlandse schappen. Dus het hoeft niet heel veel extra te kosten. Maar uiteindelijk zal het wellicht een kleine stijging van de prijs met zich meebrengen.

Is de situatie in de kledingindustrie in Bangladesh nu echt verbeterd ten opzichte van een jaar geleden?

Er is in elk geval bij alle partijen het besef dat het zo niet langer kan. Westerse bedrijven, maar ook de fabriekseigenaren en de overheid in Bangladesh, beseffen dat. We staan nog wel aan het begin van een grote operatie om alles te verbeteren. Dus we moeten nu kijken of we de komende jaren echt die verbeteringen kunnen doorvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl