VN ziet stapels lijken in Bentiu

VN-medewerkers in Zuid-Sudan hebben in de stad Bentiu "stapels en stapels" lijken aangetroffen. Dat zegt de hoogste VN-hulpverlener in Zuid-Sudan, Toby Lanzer, na een bezoek aan de stad. Hij telde zelf zeker 150 lijken. De VN hielp op dat moment al twee dagen mee aan het opruimen van de doden.

De situatie doet Lanzer denken aan de gebeurtenissen in Rwanda, waar twintig jaar geleden 1 miljoen mensen werden vermoord. Ook toen was het de ene bevolkingsgroep tegen de andere en ook toen werden de daders opgehitst door een radiostation, zegt Lanzer tegen persbureau AP.

Moskee

De slachting die vorige week in de noordelijke stad Bentiu plaatsvond, was het werk van opstandelingen van de christelijke Nuer-stam. De meeste slachtoffers lagen bij een moskee. "Als je geen Nuer was, kon niets je nog redden. Ook kinderen en ouderen werden moedwillig omgebracht", zegt Lanzer.

Bij een ziekenhuis werden ook vrouwen en kinderen van de Nuer-stam omgebracht, omdat ze geweigerd zouden hebben de Nuer-rebellen te verwelkomen.

Ontkenning

De Nuer-rebellen ontkennen dat ze verantwoordelijk zijn voor het bloedbad. Hun leider zei tegen de BBC dat zijn troepen Bentiu al hadden verlaten toen de slachting begon.

Zo'n 25.000 vluchtelingen hebben onderdak gezocht op een VN-post. Die is nu overvol. Er is veel te weinig drinkwater en er zijn veel te weinig wc's. Het hoofd van Artsen zonder Grenzen verwacht dat er de komende dagen doden gaan vallen door het watertekort en de slechte hygiënische situatie.

Staakt-het-vuren

Begin dit jaar werden de regering van Zuid-Sudan en rebellengroepen het eens over een staakt-het-vuren. Daarmee leek een einde te zijn gekomen aan een bloedig conflict, waar een machtsstrijd tussen verschillende stammen aan ten grondslag ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl