NOS NieuwsAangepast

Maanden gas bij boycot Rusland

Er is in West-Europa genoeg gas om een boycot van Rusland een paar maanden vol te houden. Dat zegt Maria van der Hoeven, directeur van het Internationale Energie Agentschap.

Volgens oud-minister Van der Hoeven zijn overal in Europa plekken waar gas wordt opgeslagen. Die opslagpunten zitten allemaal vol en dat gas kan worden gebruikt om West-Europa van gas te voorzien als het Russische gas wegvalt.

Normaal gesproken wordt het reservegas aangehouden om West-Europa van extra gas te kunnen voorzien in koude winters. Maar doordat het afgelopen winter uitzonderlijk warm was, zit de gasopslag helemaal vol.

Interen

"Nederland heeft de opslag in Bergermeer, maar zo zijn er overal in Europa plekken. Die zijn nu dankzij de zachte winter vol en dus kunnen we nog maanden uit die voorraad putten", aldus Van der Hoeven.

Rusland levert nu ongeveer eenderde van het gas in West-Europa. Als de gasvoorraden moeten worden aangesproken, teert West-Europa wel in op de reserves voor komende winter.

Schaliegas

Van der Hoeven vindt wel dat deze crisis een signaal is dat Nederland minder afhankelijk moet worden van gas uit het buitenland. Nederland heeft nu nog eigen gas maar die voorraad raakt op.

Rusland levert nu ongeveer eenderde van het gas in West-Europa. Van der Hoeven vindt mede daarom dat meer moet worden geïnvesteerd in vloeibaar gastransport (LNG), schaliegas en mogelijk zelfs kernenergie.

"Nederland is nu voor 90 procent afhankelijk van fossiele brandstof", stelt Van der Hoeven, "dus je moet op zoek naar alternatieven als het gas in 2025 op is, zoals kernenergie."

Positief

Vandaag publiceerde het Internationale Energie Agentschap zijn vijfjaarlijkse rapport over Nederland. Het agentschap is positief over de vorderingen die Nederland maakt bij het halen van de energie- en klimaatdoelstellingen.

Nederland is druk bezig met het inhalen van een achterstand op andere landen. Volgens Van der Hoeven betekent dit dat Nederland geen enkele vertraging mag oplopen bij de uitvoering van het energieakkoord.

Het energieakkoord is een afspraak tussen kabinet, milieubeweging en bedrijfsleven om de energie- en klimaatdoelstellingen van Europa te halen. Nederland moet in 2020 twintig procent minder schadelijke stoffen uitstoten dan in 1990.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl