NOS NieuwsAangepast

Postbezorgers inden teruggave

De FIOD heeft zeven postbezorgers aangehouden die worden verdacht van fraude met particuliere bankrekeningnummers waarop de Belastingdienst teruggaves stortte.

Vijf van hen, drie mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 34 tot 54, zijn postbezorgers uit Den Haag. Eén postbezorger komt uit Bussum. De zevende is een vrouw (35) uit Schiedam.

Bankrekeningnummers

De postbezorgers zouden in 2012 en 2013 brieven hebben onderschept waarin de fiscus het rekeningnummer opvraagt van mensen die recht hebben op een belastingteruggave. De verdachten vulden daarop rekeningnummers in waar ze zelf toegang toe hadden en namen het geld op bij een pinautomaat.

De zevende verdachte regelde waarschijnlijk de bankrekeningen en pinpassen.

Mogelijk zijn er meer mensen bij de fraude betrokken en haalden ook andere personen geld van de bankrekeningen. In het programma Opsporing Verzocht worden vanavond camerabeelden getoond die gemaakt zijn bij geldautomaten.

Schade

Mogelijk zijn er tientallen brieven onderschept en gebruikt om geld te innen. De schade voor de Belastingdienst wordt geschat op 350.000 euro.

De postbezorgers werkten in Den Haag, Wassenaar, Voorhout en Bussum. Bij huiszoekingen is beslag gelegd op enkele duizenden euro's aan contant geld, een BMW, sieraden en administratie.

Maatregelen

Fraude als hierboven beschreven is sinds 1 december 2013 niet meer mogelijk, omdat burgers met nog maar één bankrekening zaken mogen doen met de Belastingdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl