NOS NieuwsAangepast

Front National vol vertrouwen

Door correspondent Ron Linker in Parijs

Blakend van zelfvertrouwen spreekt Marine le Pen de pers toe bij de presentatie van haar kandidatenlijst voor de Europese parlementsverkiezingen. Als de verkiezingsuitslag van 25 mei overeenkomt met de jongste opiniepeilingen, dan krijgt het Front National straks meer dan eenvijfde deel van de stemmen.

"We zijn de enige politieke partij in Frankrijk met een heldere lijn over Europa. Een stem vóór de EU is een stem tegen Frankrijk".

Een "technocratisch monster" noemt Le Pen de Europese Unie, "geleid door de banken". Dat de Franse regering nu, mede onder druk van Brussel, 50 miljard euro moet bezuinigen, is daar volgens haar het bewijs van.

PVV

Le Pen heeft er alle vertrouwen in dat het Europees Parlement na de verkiezingen in mei een fractie krijgt van extreemrechtse, nationalistische en populistische partijen.

Om een fractie te kunnen formeren, moeten ten minste 25 Europarlementariërs uit zeven verschillende landen de intentie hebben om samen te werken. "We zijn in gesprek met andere partijen. Sommige daarvan zullen pas na de verkiezingsuitslag de samenwerking willen aankondigen", aldus Le Pen.

Over de Nederlandse PVV zegt ze tevreden: "Geert Wilders is bezig aan een opmars in de peilingen en kan eenzelfde score halen als wij". Van samen campagne voeren, is evenwel geen sprake. "Het is en blijft in eerste instantie een nationale campagne".

Boycot

Een journalist wil weten waarom Le Pen haar achterban niet oproept om op verkiezingsdag thuis te blijven. Is dat niet de beste methode om de afkeer van Europa te laten blijken? De voorzitter van het Front National vindt van niet: "Alleen met een vertegenwoordiging in het Europarlement kunnen we iets aan Europa doen. We gaan de verkiezingen dus niet boycotten. Dat zouden de andere partijen wel willen!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl