NOS NieuwsAangepast

"Meer controle horeca ID-kaarten"

Het kabinet wil dat cafébazen identiteitsbewijzen van jongeren beter controleren. De ministers Plasterk en Opstelten en staatssecretaris Van Rijn antwoorden op Kamervragen dat de horeca de echtheid van de kaarten nu niet genoeg onderzoekt.

De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van een bericht van de NOS dat veel minderjarigen alcohol bestellen met behulp van een geleende of vervalste identiteitskaart. Uit onderzoek bleek dat 70 procent van hen nog makkelijk aan alcohol kan komen, hoewel op 1 januari de leeftijdsgrens is verhoogd naar 18 jaar.

De bewindslieden benadrukken dat ze niet weten of de cijfers in het bericht representatief zijn. Maar als dat zo is, moet de horeca meer doen, vindt het kabinet.

Vervalsing moeilijk

Plasterk, Opstelten en Van Rijn schrijven dat de Nederlandse identiteitskaart moeilijk te vervalsen is en dat het probleem niet bij het document ligt, maar bij de controles. Volgens hen kunnen cafébazen "met enige basale kennis" de echtheidskenmerken van de ID-kaarten herkennen.

Het kabinet benadrukt verder dat jongeren die een ID-bewijs vervalsen of lenen een strafbaar feit plegen. Bij een eerste overtreding krijgen ze meestal een waarschuwing of een HALT-straf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl