NOS VoetbalAangepast

De slechte cijfers van Moyes

Op de kop af een jaar nadat Manchester United onder Sir Alex Ferguson met overmacht z'n twintigste landstitel had binnengehaald, heeft zijn opvolger David Moyes het veld moeten ruimen bij de Engelse grootmacht. Het onvermijdelijke gevolg van een reeks slechte cijfers.

Zwaaide succesmanager Ferguson maar liefst 27 jaar de scepter bij de The Red Devils, de eveneens uit Schotland afkomstige Moyes bleef steken op tien maanden. Een record is dat niet: twee voorgangers stonden nog korter aan het roer bij United.

Toen Ferguson vorig jaar het stokje overgaf, kon Sir Alex wijzen op een erelijst om u tegen te zeggen. Onder zijn leiding pakte United maar liefst 38 hoofdprijzen. De dertien landstitels die daar tussen zitten, hielpen de club langs recordhouder Liverpool, die achttien keer kampioen van Engeland werd.

Onwaardig

De huidige stand van zaken illustreert feilloos hoe de machtsverhoudingen omgedraaid zijn. Terwijl Liverpool afstevent op z'n eerste landstitel sinds 1990, staat Manchester United op een onwaardige zevende plaats op de ranglijst en zal het voor het eerst buiten de topvier in de Premier League eindigen.

Al elf competitienederlagen leed United dit seizoen en dat was de club nog nooit overkomen in de Premier League. Maar liefst zes daarvan kreeg de ploeg te slikken op het eigen Old Trafford, het 'Theatre of Dreams' dat onder Ferguson juist was uitgegroeid tot een onneembare vesting.

Nederlaag nummer elf van afgelopen zondag vormde de roemruchte druppel die - in ieder geval in de ogen van de clubleiding - de emmer deed overlopen. Wreed genoeg werd het vonnis voltrokken door Everton, de club die Moyes na elf jaar achterliet voor zijn droombaan - overigens zonder ooit een prijs gepakt te hebben met The Toffees.

Elitebal

Door de recente nederlaag bij Everton, dat nu vijfde staat met twaalf punten voorsprong op United, kunnen The Red Devils plaatsing voor de Champions League definitief uit hun hoofd zetten. De tweevoudig CL-winnaar (1999 en 2008) zal voor het eerst sinds 1995 ontbreken op het elitebal.

Zat Alex Ferguson maar liefst 1.500 wedstrijden op de bank bij Manchester United, voor David Moyes houdt de teller halt bij 51 duels. Daarvan leverden er 27 een overwinning op, eindigden er negen in een gelijkspel en gingen er vijftien verloren. Tien van die nederlagen werden geïncasseerd in de 22 wedstrijden die ploeg in 2014 afwerkte. Daar viel niet langer mee te leven in Manchester...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl