NOS NieuwsAangepast

"N-Korea bereidt nucleaire test voor"

Noord-Korea lijkt zich klaar te maken voor een nieuwe nucleaire test. Het land heeft de activiteiten in een van de nucleaire testgebieden verhoogd, zegt een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Volgens de woordvoerder is het "heel druk" in het gebied.

De dreiging komt een paar dagen voordat president Obama een bezoek brengt aan Zuid-Korea, waar hij gaat praten over de nucleaire tests van Noord-Korea.

Volgens de woordvoerder zou het communistische land óf een verrassingstest voorbereiden, óf juist doen alsof. Zuid-Korea zet een speciaal team in om de situatie in de gaten te houden.

Nieuwe soort

Correspondent Marieke de Vries zegt dat het zeer aannemelijk is dat Noord-Korea een nieuwe test gaat uitvoeren. "Vorige maand werd er al gedreigd met een nieuwe soort nucleaire test. Maar de vorige keren werden de testen wel uitgebreid aangekondigd, dat is nu niet zo."

Noord-Korea hield drie keer eerder een kernproef. De laatste test was in februari vorig jaar, de andere twee in 2006 en 2009. De VN-sancties tegen het land werden daarna telkens verzwaard. Vooral de uitreismogelijkheden van regeringsfunctionarissen werden bemoeilijkt.

Vorige maand vuurde Noord-Korea nog twee middellangeafstandsraketten af. Ze zouden ongeveer 650 kilometer ten oosten van het land in zee terecht zijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl