NOS NieuwsAangepast

Werkgelegenheidsplan in zorg

Werkgevers en werknemers hebben afspraken met het Rijk gemaakt over werkgelegenheid in de zorg. Met het oog op de veranderingen in de zorg willen ze 80.000 mensen naar ander werk begeleiden of omscholen naar een nieuwe functie. Het plan kost 200 miljoen euro en het Rijk betaalt daarvan de helft.

Voor eenderde van de 80.000 mensen wordt een baan gezocht buiten de zorg. De rest wordt om- en bijgeschoold voor een nieuwe functie erbinnen. Er komen vijfduizend leer-werkplekken voor jongeren.

Aard van het werk

Het kabinet wil fors op de zorg bezuinigen. Minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn benadrukken dat door de veranderingen in de zorg ook de aard van het werk verandert. Doordat mensen in de toekomst langer thuis blijven wonen in plaats van in zorginstellingen, worden nieuwe vaardigheden van de medewerkers gevraagd.

Voorzitter Van Montfort van zorgondernemer Actis zei bij de presentatie dat het plan de problemen in de zorg moet verzachten. Hij benadrukte dat het niet alle problemen zal oplossen. Ook Asscher zei dat het plan niet alle werkers in de zorg zal helpen. "Maar gecombineerd met het akkoord in de zorg van vorige week, zetten we grote stappen om mensen aan het werk te houden."

Andere sectoren

Eerder zijn al verschillende banenplannen gepresenteerd in andere sectoren. Het kabinet heeft daarvoor in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl