NOS NieuwsAangepast

Biden: Rusland moet in actie komen

Rusland moet stoppen met praten en beginnen met het uitvoeren van de afspraken die in Genève zijn gemaakt over Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse vice-president Joe Biden gezegd.

Biden is in Oekraïne voor gesprekken met de leiders in Kiev. Daarmee wil de VS zijn steun betuigen aan het nieuwe leiderschap.

Wapens inleveren

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne moeten zich overgeven, zei Biden. Rusland moet ze daartoe aansporen. De betogers, die aansluiting bij Rusland willen, moeten de bezette regeringsgebouwen verlaten en hun wapens inleveren. De tijd van praten is volgens Biden voorbij.

Daarnaast moet Rusland zijn militairen aan de grens met Oekraïne terugtrekken, zei Biden op een persconferentie. Hij dreigde dat nieuwe provocaties zullen leiden tot een verder isolement van Rusland.

Rusland, Oekraïne, de VS en de Europese Unie maakten vorige week in Genève afspraken over het beëindigen van de crisis in Oekraïne. De afgelopen dagen heeft Oekraïne nog geen actie ondernomen tegen de pro-Russische betogers, in verband met Pasen.

Steunpakket

Biden zei tijdens de persconferentie opnieuw dat Oekraïne op de hulp van de Verenigde Staten kan rekenen. Er komt een economisch steunpakket van het IMF en ook de VS zal geld investeren in de Oekraïense economie.

Daarnaast zal de VS hand- en spandiensten verlenen bij de presidentsverkiezingen die volgende maand in Oekraïne worden gehouden. "We zullen zorgen voor een goed verloop van de verkiezingen, zodat er achteraf geen twijfel kan bestaan over de legitimiteit van de uitslag", zei Biden.

De Amerikaanse vice-president stelde wel als voorwaarde voor alle hulp dat de wijdverbreide corruptie in het regeringsapparaat van Oekraïne wordt aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl