NOS NieuwsAangepast

Fietsers vs wielrenners: meer letsel

Het aantal behandelingen van gewonde wielrenners in ziekenhuizen is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Volgens VeiligheidNL, dat onderzoek deed naar ongelukken onder fietsers, steeg het aantal behandelingen op de spoedeisende hulp in 2012 naar 4200. Tussen 2007 en 2010 waren dat er jaarlijks rond de 2000.

De stijging is opvallend, omdat het aantal wielrenners gelijk bleef (1,5 miljoen). Ook gingen ze minder lang de weg op (van 250 naar 200 miljoen uur). Er zijn de afgelopen jaren wel steeds meer normale fietsers bij gekomen.

Volgens VeiligheidNL zijn de verwondingen ernstiger geworden. Het gaat vooral om botbreuken, schouder- en hoofdblessures.

Gedrag

De onderzoekers denken dat de stijging komt door de steeds drukker wordende fietspaden, onoplettendheid en inschattingsfouten van weggebruikers.

Ongelukken tussen fietsers en wielrenners gebeuren het vaakst. Wielrenners erkennen in het onderzoek dat hun gedrag op de weg beter kan, maar stellen ook dat de schuld van aanrijdingen met fietsers in de meeste gevallen (74 procent) bij de fietsers ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl