NOS NieuwsAangepast

Vervuiling oceaan met lef tegengaan

De internationale gemeenschap moet lef tonen en in actie komen om de vervuiling van oceanen tegen te gaan. Dat zei staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken voorafgaand aan de 'oceanentop' in het Radio 1 Journaal.

Aan de top in Den Haag doen ruim 600 mensen uit 80 landen mee. Nederland is door de wereldvoedselorganisatie FAO en de Wereldbank gevraagd als gastheer vanwege onze ervaring met water en milieubescherming op zee.

Volgens Dijksma is wel bekend wat er nodig is om zeeën schoner te maken, maar lopen maatregelen vast door tegengestelde belangen.

Samenwerken

"Landen, bedrijven, internationale en maatschappelijke organisaties moeten samenwerken en echt iets doen tegen overbevissing, voedseltekorten en de vervuiling van oceanen", aldus Dijksma.

Tweederde van het aardoppervlak is oceaan, tachtig procent van al het leven bevindt zich in de oceanen.

Noordzee

Nederland neemt maatregelen om de Noordzee te beschermen. Zo worden gebieden aangewezen als beschermd natuurgebied. Het gaat om Friese Front, Klaverbank en Doggersbank, die volgens het ministerie samen een oppervlakte hebben ter grootte van de provincies Gelderland en Overijssel.

Begin volgend jaar komen er ook projecten in de Noordzee om schelpenbanken te herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl