NOS WielrennenAangepast

Tien jaar schorsing voor Bruyneel

Johan Bruyneel is voor tien jaar geschorst. Die straf kreeg de oud-ploegleider van Lance Armstrong van de AAA (American Arbitration Association), een onafhankelijk bureau dat namens de antidopingorganisatie USADA bemiddelde in de zaak tegen Bruyneel.

De Belg mag gedurende een decennium niet actief zijn in de sportwereld. Zijn straf loopt af op 11 juni 2022.

Bruyneel heeft op zijn website al gereageerd op de straf, die hij als niet rechtmatig beschouwt. "Ik zet mijn vraagtekens bij de rechtmatigheid van de AAA, zoals ik vanaf het begin ook gedaan heb bij het USADA. Ik ben een Belg die in het Verenigd Koninkrijk woont. Ik ben nooit lid geweest van de Amerikaanse wielerbond."

Dokter Pedro Celaya and trainer Jose "Pepe" Marti werden door de AAA voor acht jaar geschorst, tot 11 juni 2020.

"Hypocrisie USADA"

Bruyneel weet nog niet wat zijn volgende stap zal zijn.

"Ik kan hier tegenin gaan bij het sporttribunaal CAS, maar dan zou ik weer vertrouwen moeten hebben in het rechtssysteem. Ik maak binnenkort bekend wat ik ga doen; of ik door blijf vechten en de hypocrisie van het USADA ga aantonen."

In december begon de zaak tegen Bruyneel. Getuigen konden verklaringen afleggen bij de AAA. Daarop vooruitlopend zei Bruyneel in november dat "hij wel klaar was met wielrennen".

"Doping hoorde erbij"

Bruyneel stelt op zijn website dinsdag ook dat "er elementen zijn in mijn carrière die ik graag anders had gezien. Ik betwist ook niet dat doping een fact of life was in het peloton. Echter, slechts een paar mensen worden gebruikt als zondebokken voor een hele generatie. Er is duidelijk iets mis met een systeem dat het toelaat dat slechts zes individuen worden bestraft als vergelding voor de zonden van een hele periode."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl