NOS NieuwsAangepast

Omzet en winst Philips onder druk

De winst en omzet van Philips zijn in het eerste kwartaal lager uitgevallen dan vorig jaar. Wisselkoersen en tegenwind op diverse markten zoals China en Rusland, zetten de omzet en de winst van het elektronicaconcern onder druk.

De winst van 137 miljoen euro in de eerste drie maanden is 15 procent lager. De omzet daalde met 4,5 procent naar iets meer dan 5 miljard euro. In sommige markten waar Philips actief is, kost de omwisseling van de zwakke munten in euro's het bedrijf zo'n 5 procent van de omzet.

Beleggers reageren teleurgesteld op de cijfers en ontwikkelingen. Het aandeel Philips opende meer dan 6 procent lager.

Wisselkoersen

"Het is minder erg dan het misschien lijkt", zegt economie-redacteur André Meinema. "Philips blijft ook vasthouden aan de financiële doelstellingen voor de komende twee jaar."

"Veel bedrijven hebben flink last van de dalende valuta in een aantal belangrijke markten, zoals Turkije, Brazilië, Rusland en andere opkomende markten. Aan wisselkoersen doe je als bedrijf niet zo gek veel."

China en Rusland

Op twee belangrijke markten voor Philips zijn er flinke tegenvallers. "Minder economische groei in China zorgt voor minder nieuwbouw, minder wegen en minder verlichting", zegt topman Frans van Houten in het NOS Radio 1 Journaal.

"In Rusland hebben we te maken met de crisis in Oekraïne en dat heeft een groot effect op de vraag. Projecten worden uitgesteld, consumenten kopen minder en de roebel is aanmerkelijk in waarde gedaald ten opzichte van de euro", aldus Van Houten.

Gezondheidszorg

Philips heeft de meeste last bij de divisie Healthcare, die apparatuur maakt voor gezondheids- en medische doeleinden en voor ziekenhuizen. De omzet daalde, onder meer door het stilleggen van de productie in een belangrijke fabriek in Cleveland.

"In Rusland worden vooral grote medische projecten uitgesteld en de overheid koopt minder, dus daar worden we behoorlijk door geraakt." zegt van Houten.

Bij Consumer Lifestyle, zoals huishoudelijke apparatuur, scheerapparaten en luchtreinigers, nam de omzet toe, vooral in groeimarkten.

Led

Bij Lighting, de verlichtingsdivisie, was de omzet nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar. De afdeling laat een wisselend beeld zien: bij verlichtingsarmaturen liep de omzet terug, terwijl de productie van energiezuinige led-verlichting sterk toenam.

De verkoop daarvan is vergeleken met een jaar geleden met 37 procent toegenomen. Led is inmiddels goed voor eenderde van alle lichtverkopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl