NOS NieuwsAangepast

Mexicanen eren García Márquez

In Mexico-Stad is een herdenkingsceremonie gehouden voor de donderdag overleden schrijver Gabriel García Márquez.

Duizenden Mexicanen waren bijeengekomen in het Paleis van de Kunsten om García Márquez te eren. Onder een minutenlang applaus werd de urn met de as van de schrijver naar binnen gedragen.

Lange rij

Veel Mexicanen wilden afscheid nemen van "Gabo", zoals García Márquez werd genoemd. Buiten het gebouw stond een rij van meer dan een kilometer lang.

De ceremonie werd bijgewoond door de weduwe en twee zoons van García Márquez. Ook president Peña Nieto van Mexico en de Colombiaanse president Santos waren erbij aanwezig.

Processie

De geboorteplaats van García Márquez, Aracataca, stond ook stil bij zijn overlijden. Honderden mensen liepen mee in een processie door de wijk waar de schrijver is opgegroeid.

De deelnemers droegen gele bloemen en gele papieren vlinders; een verwijzing naar het karakter Mauricio Babilonia uit het boek Honderd jaar eenzaamheid, dat altijd werd gevolgd door gele vlinders. Geel was de lievelingskleur van García Márquez.

Nieuw manuscript

García Márquez wordt gezien als een van de grootste Spaanstalige schrijvers. Hij overleed donderdag op 87-jarige leeftijd.

García Márquez schreef onder meer Herinnering aan mijn droevige hoeren en Liefde in tijden van cholera. In 1982 kreeg hij de Nobelprijs voor literatuur. Gisteren werd bekend dat er een ongepubliceerd manuscript van de schrijver bestaat. Het is niet bekend of de roman nog postuum wordt uitgebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl