Game Boy viert 25e verjaardag
Door NOS-techexpert Rachid Finge
Wie van de 25-plussers is er niet groot geworden met de Korobeiniki? Het Russische volksliedje is onlosmakelijk verbonden met Tetris, het best verkochte spelletje op Nintendo's Game Boy. De Game Boy viert vandaag zijn vijfentwintigste verjaardag.
In Europa moesten we er anderhalf jaar langer op wachten, maar op 21 april 1989 kwam de Game Boy op de markt in Japan. Het was een simpel en stevig apparaat, maar draagbaar genoeg voor in een tas. Het ding had dezelfde knoppen als de 'gewone' Nintendo voor thuis, die al een paar jaar langer verkrijgbaar was. Het scherm was zwartwit en niet bepaald krasbestendig.
De Game Boy ging lang mee en was niet duur. In totaal werden van de Game Boy en z'n latere broers en zusjes, zoals de Game Boy Pocket en Game Boy Color, zo'n 120 miljoen exemplaren verkocht.
Zware tijden
Tegenwoordig heeft Nintendo het zwaarder. De Nintendo 3DS, het kleinkind van de Game Boy, verkoopt redelijk, maar moet het nu opnemen tegen smartphones en tablets. Daar worden er veel en veel meer van verkocht. Bedenk bovendien dat het meeste geld dat in de appstores wordt uitgegeven naar games gaat. Wie heeft er dan nog een aparte Nintendo nodig? Twee jaar terug leed het bedrijf voor het eerst verlies.
Het is er daarna niet beter op geworden. De Wii U, de nieuwste spelcomputer voor thuis, is innovatief en afwijkend, maar blijkbaar is het niet genoeg. Onlangs schroefde Nintendo de verkoopverwachtingen van de Wii U met 70% terug. Zeker in Nintendo-termen mag je dan van een flop spreken.
Loodgieter?
Nintendo heeft nog een sterke troefkaart in de vorm van een Italiaanse loodgieter. Super Mario is nog altijd geliefd en beroemd, maar alleen op een Nintendo te vinden. Dat geldt voor alle speltitels van het Japanse bedrijf. Ongetwijfeld zou Nintendo veel geld kunnen verdienen als Mario en zijn vrienden de overstap maken naar iOS en Android, maar Nintendo houdt de boot af. Geruchten dat de Japanners toch overstag gaan worden keihard ontkend.
Nog altijd gaat Nintendo uit van zijn eigen kracht, zoals het 25 jaar geleden deed met de Game Boy, alleen was de concurrentie toen veel kleiner en simpeler. In een wereld van Apple, Google, Sony en Microsoft is dat nu wel anders.