NOS NieuwsAangepast

"Berlijn heeft geen kwaad in de zin"

Op de Facebookpagina van de NOS reageren mensen verbaasd en wantrouwend op het bericht dat ze bij de Duitse overheid kunnen controleren of hun emailgegevens zijn gestolen. Een greep uit de reacties: "Is het niet een hoax? (...) Wie zegt dat het waar is? (...) Nieuwe phishingtruc?".

Het antwoord is: nee. NOS-techexpert Rachid Finge legt uit waarom u de test gewoon kunt vertrouwen.

"Alleen e-mailadres"

"De Duitse overheid heeft de diefstal van 18 miljoen wachtwoorden bekendgemaakt en contact gezocht met het Nationale Cyber Security Centrum in Nederland. Stel dat Duitsland kwaad in de zin heeft. Dan hebben ze niet veel aan deze test. Je hoeft alleen je e-mailadres in te vullen. Naar een wachtwoord wordt niet gevraagd."

"Samen met NL ontwikkeld"

"De test wordt aanbevolen door het Nationale Cyber Security Centrum (NCSC). Daar hebben ze samen met het 'Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik', zeg maar de Duitse tegenhanger, deze Engelstalige test ontwikkeld. Beide diensten garanderen dat de test veilig is."

"Meer aandacht"

"Privacy is een groot goed in Duitsland. Veiligheid op het internet, spionage- en afluisterpraktijken krijgen er doorgaans meer aandacht dan hier. De onderwerpen liggen er ook gevoeliger", zegt Finge.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl