NOS NieuwsAangepast

Zweden is 'thuis' voor 26.000 Syriërs

Sinds Zweden in september besloot om de grenzen te openen voor Syrische vluchtelingen, hebben zo'n 26.000 Syriërs een permanente verblijfsvergunning gekregen. Het Scandinavische land vangt daarmee meer Syriërs op dan ieder ander EU-land.

Nog eens tienduizenden Syriërs hebben in Zweden een asielaanvraag ingediend. Alleen Duitsland kan nog een beetje meekomen: dat land heeft beloofd 10.000 vluchtelingen uit Syrië op te nemen. Ook daar is het aantal aanvragen vele malen hoger.

Veel Europese landen, waaronder Nederland, doen volgens mensenrechtenorganisaties te weinig voor Syrische vluchtelingen. Nederland heeft toegezegd 250 Syriërs te "hervestigen".

Staatssecretaris Teeven schreef vorige week nog in een Kamerbrief (.pdf) dat Nederland belang hecht aan opvang in het Midden-Oosten. Wel zei hij dat "het merendeel van de asielverzoeken van Syriërs wordt gehonoreerd".

Södertälje

De Zweedse ruimhartigheid heeft ook een keerzijde. Vluchtelingen mogen zelf kiezen waar ze wonen. "Alle vluchtelingen trekken bij elkaar in. Zo is het moeilijk Zweeds leren", zegt burgemeester Godner van Södertälje.

Correspondent Rolien Créton nam een kijkje in die stad, op een half uur van Stockholm. "Ze praten alleen in hun moedertaal", zegt Godner verder. "Dan is het moeilijk om aan een baan te komen." Ook is er gebrek aan goede woonruimte.

De Zweedse minister Billström van Immigratie deed voor de NOS-camera toch een oproep aan andere Europese landen. "We zouden meer vluchtelingen moeten toelaten, zodat we samen de meest kwetsbare vluchtelingen kunnen helpen", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl