NOS NieuwsAangepast

Ajax: risicofans goed gefouilleerd

Ajax zegt dat risicosupporters gisteren in Amsterdam allemaal gefouilleerd zijn. Van de andere supporters die met bussen naar de bekerfinale in Rotterdam gingen is één op de vier gefouilleerd.

Volgens een Ajax-woordvoerder zijn bij het fouilleren vier supporters aangehouden, twee vanwege vuurwerk en twee voor drugsbezit. Verder zijn 75 mensen geweigerd omdat de naam op hun seizoenskaart of clubkaart niet overeenkwam met een identiteitsbewijs.

Opstapplek

De opstapplek P2 bij de Arena is op de ochtend van vertrek nog gecontroleerd op de aanwezigheid van verboden spullen. Er kan daar dus niets van te voren verstopt zijn, zegt de woordvoerder tegen de NOS.

Tijdens het instappen liepen op het parkeerdek beveiligers met honden te controleren op spullen die over de hekken werden gegooid.

Bestorming

Het ging gistermiddag even mis op het terrein achter de controlepost, waar Ajax-supporters nog in een afgeschermd gebied moesten wachten voor ze naar de bussen mochten.

Een groep bestormde de hekken voor de bussen. Die groep is in drie bussen gestapt. De politie heeft die bussen onderweg naar Rotterdam stilgezet en iedereen uitgebreid gecontroleerd. Deze supporters kwamen niet op tijd De Kuip binnen.

Het gerucht gaat dat er daarom met vuurwerk is gegooid: het zou een geplande actie zijn om de wedstrijd stil te leggen totdat de harde-kernsupporters in de drie bussen er waren. Anderen noemen dat tegen de NOS een onzinverhaal.

Excuses

Ajax biedt op zijn website de KNVB en het stadion excuses aan voor het wangedrag van de supporters. "Met verwerpelijk gedrag hebben zij onze club in diskrediet gebracht. Wij als directie schamen ons oprecht voor deze mensen, die zich supporters van onze club wanen", schrijft de directie.

De directeur van De Kuip zei er rekening mee te houden dat het vuurwerk dat gisteren de bekerwedstrijd verstoorde al voor de wedstrijd is binnengesmokkeld.

Afkeuring supporters

De Ajax-supporters van VAK 410 zeggen dat zij volledig achter de vuurwerkshow staan. Dat hoort bij een bekerfinale, zeggen de supporters. Wel betreurt VAK 410 de gevolgen ervan: "VAK410 staat 100% achter het gebruik van vuurwerk, maar altijd op een sfeerverhogende wijze en nimmer om onze, dan wel andere spelers in gevaar te brengen."

De eerste generatie harde-kernsupporters, die van de F-side, vond in eerste instantie de opwinding over het afsteken van vuurwerk flauwekul. "Buiten die paar brandplekken op het veld en een ingelaste pauze is er toch eigenlijk helemaal niets gebeurd. Er is geen geweld gepleegd, er is niets gestolen, er zijn geen gewonden", staat op de website. Wel werd het bekogelen van spelers afgekeurd.

Later volgde een scherpere afkeuring: "Intern zal dit deze week worden opgelost. De harde kern was op het moment van gooien nog niet aanwezig in het stadion, anders had de harde kern meteen ingegrepen en daar een einde aan gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl