NOS NieuwsAangepast

"Oorzaak brand wordt achterhaald"

Het is nog altijd onduidelijk waardoor de grote natuurbrand van gisteren op de Veluwe is ontstaan. Dat zei burgemeester Van der Knaap van Ede op Radio 1. Hij heeft er "alle vertrouwen in" dat deskundigen de oorzaak zullen achterhalen.

Bij de brand is 350 hectare bos- en heidegebied verloren gegaan. Daarmee was het de grootste brand op de Veluwe sinds 1976, toen 400 hectare natuur afbrandde.

Spannende dag

Van der Knaap is opgelucht dat de schade niet nog groter is. "Ik ben blij dat de brand onder controle is. Het was een spannende dag gisteren. Gelukkig is de nacht rustig verlopen en kunnen we nu gaan afbouwen."

Gisteravond zei de politie al dat er geen aanwijzingen zijn dat de brand is aangestoken. Volgens Omroep Gelderland doen in Hoenderloo wel geruchten over brandstichting de ronde.

Granaat?

Boswachter Johan Wensink van Nationaal Park De Hoge Veluwe zegt dat er ook een andere mogelijkheid is. De oorzaak zou een oude granaat uit de Tweede Wereldoorlog kunnen zijn, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Ik heb hier één keer meegemaakt dat een granaat met fosfor, die door roest opengebarsten was, spontaan begon te branden. Als dat zo is, en dat wordt wel uitgezocht, dan denk ik dat je dat granaatje wel weer kunt vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl