Bemanningsleden ferry opgepakt

In Zuid-Korea zijn nog eens vier bemanningsleden opgepakt voor de ramp met de veerboot. Ze worden aangeklaagd voor het niet beschermen van de passagiers. Eerder werden al de kapitein en twee andere bemanningsleden aangehouden.

De Zuid-Koreaanse president Park heeft gezegd dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp met de veerboot strafrechtelijk zullen worden vervolgd. Ze noemde de daden van de bemanning "vergelijkbaar met moord". De afgelopen dagen was er veel kritiek op de regering en de manier waarop de reddingsoperatie werd aangepakt.

De bergingsoperatie is nog steeds in volle gang. Het dodental staat nu op 64 en nog zo'n 240 passagiers worden nog vermist. Het kan nog één à twee maanden duren voordat alle lichamen uit het schip zijn gehaald, zegt correspondent Marieke de Vries. Het schip ligt in een gebied met sterke stromingen, waardoor er veel modder is.

Transcriptie

Van de communicatie tussen het schip en de wal is inmiddels een transcriptie beschikbaar. Volgens Marieke de Vries waren de gesprekken, die bij elkaar een half uur duurden, behoorlijk paniekerig.

De bemanning had de situatie niet onder controle, blijkt uit de transcriptie. Zo gaf niemand het bevel om het schip te evacueren.

Wel vroeg één van de bemanningsleden of de passagiers bij een evacuatie meteen gered zouden worden. Het schip had niet genoeg reddingsboten en de bemanning was bang dat de opvarenden in het koude water zouden sterven. De bemanning zelf kwam overigens wel in een sloep terecht.

Onervaren

De politie heeft, naast de kapitein, de officier ondervraagd die aan het roer stond. Het is een 18-jarige vrouw, met heel weinig ervaring.

Zij heeft waarschijnlijk de scherpe bocht gemaakt waardoor het schip kapseisde. Waarom ze dat deed weigert ze te vertellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl