NOS NieuwsAangepast

Veilig Boston klaar voor marathon

De politie in Boston zet vandaag duizenden agenten in om te voorkomen dat terroristen opnieuw toeslaan tijdens de marathon. De 118e editie van het evenement wordt zwaar beveiligd.

Vorig jaar ontploften er bij de finish twee tassen met explosieven. Er vielen drie doden en ruim tweehonderd gewonden. Vorige week werd de aanslag herdacht. Kort na de herdenking brak er paniek uit, omdat een man twee rugzakken bij de finish had neergelegd.

Speurhonden

Vier maanden na de aanslag kwamen de autoriteiten voor het eerst bijeen om te kijken hoe ze de beveiligingsoperatie moesten opzetten. Een flinke klus, want dit jaar worden er veel meer mensen verwacht: 36.000 hardlopers en een miljoen toeschouwers.

Op de route staan zo'n 3500 agenten en er is een zwaarbewapend arrestatieteam op de been. Speciaal getrainde honden moeten op zoek naar explosief materiaal. Ook worden er metaaldetectors en talloze beveiligingscamera's ingezet.

Toeschouwers wordt afgeraden om een rugzak of thermosfles mee te nemen.

Droevig

Een van de hardlopers is Scott. Hij loopt mee om te laten zien dat terreur nooit mag winnen. "Ik zag een foto waarop stond dat we de finish weer moeten opeisen. Dat gaan we doen. Met 36.000 man pikken we de finish weer in", zegt hij.

Een andere deelnemer, Gisele, doet voor de twaalfde keer mee. "Sinds vorig jaar voelt het anders", zegt zij. "Het is hier erg somber."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl