NOS NieuwsAangepast

Hoge Veluwe uniek gebied

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een natuurgebied tussen Arnhem en Apeldoorn, dat van de rest van de Veluwe is gescheiden met een afrastering.

Dat dient twee doelen: de edelherten, moeflons en andere grazers kunnen het terrein niet af en mensen kunnen niet zomaar het gebied betreden. Bezoekers kunnen tegen betaling via één van de drie ingangen (Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen) naar binnen.

De Hoge Veluwe beslaat met een oppervlakte van 5400 hectare 5 procent van de Veluwe. Jaarlijks wordt het park door 600.000 mensen bezocht.

Rondleidingen

Het park is gesticht door het echtpaar Kröller-Müller, dat het gebied vanaf 1909 in gedeelten aankocht als landgoed. Het was onder meer bedoeld als privé-jachtterrein voor de rijke Rotterdamse zakenman Anton Kröller.

Zijn vrouw, de Duitse Helene Müller, had het verzamelen van kunst als passie. Dat leidde tot de komst van het Kröller-Müller Museum, centraal in het park. Sinds die tijd is de Hoge Veluwe een gebied waar natuur en kunst samenkomen.

Een andere bezienswaardigheid is het jachthuis Sint-Hubertus, het door architect Berlage ontworpen woonhuis van de familie. Hier worden geregeld rondleidingen gehouden. Niet ver daar vandaan staat een standbeeld van Christiaan de Wet, die als generaal tegen de Britten streed in de Boerenoorlog in Zuid-Afrika.

Witte fietsen

Tweederde van het gebied is toegankelijk voor betalende natuurliefhebbers. Ze kunnen het terrein onder meer per auto verkennen. Wandelaars en fietsers mogen de voet- en rijwielpaden verlaten. Bij de ingangen zijn depots met witte fietsen, die bezoekers gratis kunnen gebruiken.

Het natuurterrein bestaat onder meer uit stukken heide en zandverstuivingen. Aan de kant van Hoenderloo ligt een deel met vennen, waarin het regenwater door de ondoordringbare bodem niet kan mengen met grondwater. Daardoor komen hier bijzondere planten voor.

Omdat het echtpaar Kröller-Müller in financiële nood kwam, werd de Hoge Veluwe in 1935 verkocht. De koper was de stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, dat nog steeds de eigenaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl