NOS WielrennenAangepast

Mollema: kon Gilbert niet volgen

"Ik kon gewoon Gilbert niet volgen", sprak Bauke Mollema na de Amstel Gold Race. De Belkin-kopman had bij de 49ste editie van de enige Nederlandse klassieker zijn meerdere moeten erkennen in een sterkere renner.

Aan de aanloop tot de finale had het niet gelegen. "Ik zat aan de voet van de Cauberg goed aan het wiel bij Gilbert. De jongens hadden mij echt goed afgezet. Ik had de hele dag krachten kunnen sparen."

Dat hij tegen Philippe Gilbert, die de Gold Race voor de derde keer naar zijn hand wist te zetten, niet opgewassen bleek, daar kon Mollema nog wel mee leven. Maar dat hij niet kon sprinten om de tweede plaats zat hem wel dwars. "Jammer dat ik op de top niet kon aansluiten bij de tweede groep. Maar ja, ik heb alles gegeven."

De beloning was een zevende plaats. "Op zich niet slecht. Woensdag en zondag heb ik nog een herkansing", keek de Groninger al vooruit naar de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Dumoulin: les geleerd

Ook Tom Dumoulin baalde hardop. De troef van Giant-Shimano wist zich lang in de voorste gelederen te handhaven. "Maar vervolgens kon ik me verdomme weer niet inhouden. want anders had ik misschien nog in het groepje met Mollema gezeten. En nu draaide ik als dertigste de Cauberg op, omdat ik moest bijkomen van die aanval."

Dumoulin was in de volle finale met de Belg Jan Bakelants en de Italiaan Giampaolo Caruso even voorop geraakt. "Ik sloop mee, maar we hadden wind tegen. Het was een domme fout van me."

"De toptien was mogelijk geweest, maar ik was te onstuimig. Als je met die tegenwind nog even kunt schuilen in het peloton en dan mooi de Cauberg opdraait, had ik waarschijnlijk meer naar voren gezeten. Ik heb weer een les geleerd", sprak de nummer twintig in de rangschikking.

500 meter te lang

Een plaats achter Dumoulin was Tom-Jelte Slagter gefinisht. De Garmin-coureur ging in de laatste klim ten onder. "Die was 500 meter te lang voor mij. De koers heeft me gesloopt, dan houdt het op. Ik word hier wel een betere renner van, maar blij ben ik niet: de doelstelling was de toptien en die heb ik niet gehaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl