NOS WielrennenAangepast

AGR-winnaar Gilbert: dit voelt super

"Dit voelt super", reageerde Philippe Gilbert op zijn derde zege in de Amstel Gold Race. "Het is altijd heel mooi om een klassieker te kunnen winnen."

Dat er in het begin van de koers een groep was weggereden die een voorsprong pakte van maar liefst zestien minuten was hem en zijn ploeg niet goed uitgekomen. "Niemand wilde rijden, niemand wilde helpen. We hebben Michael Schär op kop gezet. Het was ongelooflijk wat hij heeft gedaan."

Toen de vluchters eenmaal waren ingerekend, was het een kwestie van alert blijven en krachten sparen. "En toen kwam er een groep met Greg Van Avermaet op kop. Dat was een perfecte situatie voor ons. We hoefden alleen nog maar te wachten."

Cauberg

Op de Bemelerberg lichtte Gilbert, die de Nederlandse klassieker in 2010 en 2011 ook al won en in 2012 in Zuid-Limburg wereldkampioen werd, zijn ploeggenoten in. "Ik zei: we moeten absoluut bij de eersten de Cauberg opdraaien en daar attaqueert Samuel Sánchez. Ik zou wachten tot het beste moment en ging op de plek waar ik de anderen het meeste pijn kon doen."

Die tactiek slaagde feilloos. Drie jaar geleden won Gilbert ook al kort achter elkaar de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race om vervolgens ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam te schrijven.

"Ik ben goed begonnen", lachtte de Belg. "Het zou fantastisch zijn als het weer lukt. Maar ik ga eerst genieten van de overwinning in de Amstel Gold Race. Vanaf morgen begint de voorbereiding op de Waalse Pijl."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl