NOS NieuwsAangepast

Veel Van Goghs in Kröller-Müller

Het Kröller-Müller Museum, midden op de Hoge Veluwe, is vooral bekend van zijn uitgebreide collectie schilderijen van Vincent van Gogh.

Ook het beeldenpark van 25 hectare, dat aan het museum-gebouw grenst, geniet grote bekendheid.

Het museum is in 1938 gesticht door de kunstverzamelaar en filantroop Helene Kröller-Müller (1869 - 1939), de echtgenote van de steenrijke Rotterdamse zakenman Anton Kröller. De Hoge Veluwe was toen een landgoed, in het bezit van het echtpaar Kröller-Müller.

Uitgebreid

De oprichtster had uit eigen middelen 11.500 kunstobjecten bijeengebracht van onder anderen Mondriaan, Picasso, Redon, Seurat en Braque. De werken van Van Gogh waren vanaf het begin belangrijk voor het museum, met een collectie van 91 schilderijen en 185 tekeningen van deze schilder.

Het museum bij Otterlo is tegenwoordig eigendom van de Staat. In de loop van de jaren is de collectie uitgebreid met moderne en hedendaagse kunst.

Verweven

Het buitenmuseum werd in 1961 aan het museum toegevoegd. Het is één van de grootste beeldentuinen van Europa. De kunstwerken zijn daar te bewonderen omringd door natuur.

Ook de expositieruimten in het gebouw zijn met de natuur van het Nationaal Park verweven. Jaarlijks krijgen museum en beeldentuin zo'n 250.000 bezoekers.

Naast de vaste collectie zijn er ook geregeld overzichtstentoonstellingen te zien van kunstenaars die werk tonen uit eigen collectie. Op dit moment zijn er exposities van de Britse beeldhouwer Simon Starling en de Brits-Nederlandse beeldhouwer en tekenaar Adam Colton

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl