NOS WielrennenAangepast

Derde zege Gilbert in Gold Race

Philippe Gilbert heeft voor de derde keer de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De Belg van BMC, die ook in 2010 en 2011 winnaar was, reed tijdens de vierde beklimming van de Cauberg op drie kilometer van de meet weg uit het peloton en soleerde naar de overwinning.

Op enkele seconden van de winnaar passeerde Gilberts landgenoot Jelle Vanendert als tweede de finish. Simon Gerrans werd derde. Bauke Mollema was de beste Nederlander op de zevende plaats.

Ligthart vroeg weg

Pim Ligthart (een van de 21 Nederlandse deelnemers) stond na vijf kilometer aan de basis van een kopgroep van tien met ook Nicola Boem, Jaroslaw Marycz, Aleksei Loetsenko, James Vanlandschoot, Christophe Riblon, Preben van Hecke, Matej Mohoric, Manuel Belletti en Pirmin Lang.

Terwijl het draaien en keren door de Limburgse heuvels zijn tol eiste (zo gaven onder anderen favoriet Joaquim Rodríguez, Thomas Dekker en Andy Schleck op na een val) liepen de tien koplopers snel uit. De maximale voorsprong bedroeg 14.41 (na 56 kilometer, bij de eerste van vier passages van de finish), waarna de marge geleidelijk slonk.

Tijdens de tweede beklimming van de Gulpenerberg (op 47 kilometer van de finish) brak de kopgroep na een versnelling van Boem. De Italiaan bleef uiteindelijk met Van Hecke aan de leiding over.

Tegenaanval Voeckler

Thomas Voeckler opende in het peloton op de Kruisberg (met nog 37 kilometer te rijden) de tegenaanval. Pieter Weening, Zdenek Stybar, Greg van Avermaet, Tim Wellens en Jakob Fuglsang voegden zich bij hem en later sloten Paul Martens en Aleksandr Kolobnev ook nog aan.

Fuglsang en Van Avermaet bleven over als achtervolgers en zij achterhaalden Van Hecke en Riblon op tien kilometer van de finish. Kort daarna werden de vier door het peloton bijgehaald en kon de strijd opnieuw beginnen.

Een peloton van een man of veertig begon aan de laatste beklimming van de Cauberg en daarop sloeg BMC zijn slag. Samuel Sánchez zette als eerste aan, waarop favorieten als Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en Simon Gerrans moesten reageren. Nadat zij in het achterwiel van de Spanjaard kwamen, ging Gilbert vol aan. De Belg, die in 2012 op dit parcours ook al wereldkampioen werd, reed iedereen uit het wiel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl