NOS NieuwsAangepast

Brand Hoge Veluwe onder controle

De grote brand op het Nationale Park De Hoge Veluwe is onder controle. De brandweer meldt dat de toegangen tot het park maandag weer open kunnen. De N310 is aan het begin van de avond weer vrijgegeven.

Zondagochtend brak een heidebrand uit, die zich halverwege de middag door de harde wind snel uitbreidde. De oorzaak van de brand is niet bekend.

527 hectare hei en bos heeft in brand gestaan. Dat komt overeen met een gebied van bijvoorbeeld 5 bij 1 kilometer. Daarmee was het de grootste natuurbrand op de Veluwe in tientallen jaren. Het hele gebied is 5400 hectare groot.

Kröller-Müller

De brand kwam op anderhalve kilometer van Museum Kröller-Müller, dat uit voorzorg zo'n 300 schilderijen naar een brandvrije ruimte bracht. De beelden in de tuin bleven staan.

Het museum lijkt niet echt in gevaar geweest. De brand woedde ten zuiden van het museum en de wind was oostelijk.

Blushelikopters

De brandweer heeft met veertig wagens en bijna 300 mensen de brandhaarden bestreden. Ook twee blushelikopters van het leger zijn ingezet. Behalve het museum is er geen bebouwing in de buurt.

Het blussen verliep lange tijd moeizaam. Er was tekort aan water en sommige delen van het gebied waren moeilijk bereikbaar. Brandweerlieden uit Twente gingen met rugzakken het gebied in om moeilijk bereikbare brandhaarden te blussen.

Zondagnacht blijft de brandweer in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl