NOS NieuwsAangepast

Thors bekend om keurige uitspraak

Met zijn spierwitte haar en zijn dikke zwartomrande hoornen bril was Frits Thors een opmerkelijke verschijning op de Nederlandse televisie. Het bezorgde hem de bijnaam 'Witte de Wit'.

Vijftigplussers in ons land zullen hem vooral kennen als nieuwslezer van het NOS Journaal van 1965 tot 1972. Maar daarvoor had Thors al een hele omroepcarrière achter de rug.

Die begint in 1928, als hij bij de AVRO wordt aangenomen als assistent-redacteur bij Radiobode. Al snel wordt hij bevorderd tot (hulp)omroeper. Daarnaast verzorgt hij muzikale radioprogramma's met vooral Engelse artiesten.

Radio Herrijzend Nederland

In de Tweede Wereldoorlog weigert hij onder de Duitse bezetter te werken. Na de bevrijding keert hij terug als omroeper en verslaggever voor Radio Herrijzend Nederland. Als verslaggever doet hij op 2 augustus 1945 rechtstreeks verslag van de terugkeer van de koninklijke familie in Nederland.

Ook werkt hij na de oorlog een paar maanden voor de BBC en een paar jaar voor de Canadese omroep CBC in Montreal. In 1948 keert hij terug in Nederland en gaat aan de slag bij de Wereldomroep als chef van de Internationale Dienst en later de Nederlandse Dienst. De Nederlandse Dienst verzorgt onder meer de uitzendingen voor zeevarenden.

Slechthorenden

Hoewel Thors de 50 al ruim gepasseerd is, maakt hij in 1965 een overstap naar televisie. Hij wordt nieuwslezer bij het NTS-Journaal, waar hij opvalt met zijn spierwitte haar en zijn keurige uitspraak.

Hij is daardoor goed te volgen door slechthorenden, die hem in 1969 een prijs uitreiken voor de duidelijkste spreker. In 1972 neemt Thors afscheid van de televisie en keert terug op het oude nest bij AVRO radio. Daar blijft hij tot zijn 70ste werken voor onder andere het Radiojournaal.

Ongedwongen sfeer

In een tv-interview in het NOS-Journaal ter ere van zijn 100ste verjaardag, vertelt Thors dat hij vooral zijn werk als verslaggever erg leuk vond. Als voorbeeld geeft hij het verslag dat hij maakte van de terugkomst van de koninklijke familie in Nederland.

Thors had sowieso een warme band met de koninklijke familie. In een interview met Elsevier vertelt Thors aan de vooravond van de abdicatie van koningin Juliana dat hij vaak in en rondom Paleis Soestdijk te vinden was.

"Dan zei Juliana: Bent u daar weer meneer Thors?, en dan dronken we een borreltje of een kopje thee. Heel ongedwongen was het."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl