NOS NieuwsAangepast

Assad bezoekt christelijk dorp

De Syrische president Assad heeft ter gelegenheid van Pasen een christelijk dorp bezocht dat de regeringstroepen onlangs hebben heroverd op de opstandelingen. Volgens de staatstelevisie en het staatspersbureau was de president in Maaloula. Dat stadje ligt in de bergen op 1500 meter hoogte en maakt deel uit van het cultureel erfgoed van Syrië.

Assad zou hebben bekeken hoe groot de schade is aan de historische kloosters en kerken. Het stadje was de afgelopen tijd beurtelings in handen van het regeringsleger en van de opstandelingen. Afgelopen maandag werden de opstandelingen verjaagd.

Christenen

Het stadje ligt zo'n 60 kilometer ten noordoosten van Damascus. Het heeft een overwegend christelijke bevolking. Een overwinning op de opstandelingen heeft een grote symbolische betekenis voor de regering, die graag gezien wil worden als beschermer van religieuze minderheden.

Assad heeft de bevolking beloofd de christenen te verdedigen en de kerken te beschermen. "Niemand kan, met wat voor terreurmiddelen dan ook, onze cultuur en geschiedenis uitwissen", zei Assad.

De Grieks-orthodoxe patriarch van Syrië heeft gezworen dat de christenen in het land zich niet klein laten krijgen door extremisten. Hij riep op tot dialoog en verzoening. Ongeveer tien procent van de Syriërs is christen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl