NOS NieuwsAangepast

Vakbeweging: zorgwetten uitstellen

De vakcentrales FNV en CNV willen dat de invoering van de wetsvoorstellen voor langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten met een jaar wordt uitgesteld. Ook vinden ze dat de voorstellen moeten worden herzien, zeggen ze in een gezamenlijke oproep aan de Tweede Kamer.

Komende week buigt de Tweede Kamer zich over de verschuiving van zorgtaken van het Rijk naar gemeenten in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Die regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen.

Niet begonnen

De twee grootste vakcentrales menen dat veel gemeenten nog niet klaar zijn voor die taak. ''Een klein deel van de gemeenten is zelfs nog helemaal niet begonnen met de verandering'', zegt voorzitter Eric de Macker van CNV Publieke Zaak.

De Macker is niet tegen de overheveling van taken, maar noemt de termijn ''veel en veel te kort" om alles goed te kunnen regelen. Niet alleen de zorg voor honderdduizenden mensen verandert, ook staan volgens hem de banen van tienduizenden werknemers op het spel.

Wet Langdurige Zorg

De vakbeweging vindt dat de Kamer zich ook moet buigen over de Wet Langdurige Zorg, omdat de maatregelen die voortvloeien uit beide wetten elkaar raken. Eerder pleitten zorgverzekeraars voor uitstel van deze wet.

Tot nu toe was de zorg geregeld in de AWBZ, een rijkswet. Komend jaar wordt de zorg voor een deel uitgevoerd door de gemeenten. Het kabinet wil zo de zorg toegankelijk en betaalbaar houden en mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl